Κατηγορίες
Αρχική σελίδα
Αρχαία Πραισός
Μουσείο Ιστορίας
Ιστορία
Ο Σύλλογος μας
Τα Χωριά μας
Πραισίων  Δρόμεια
Τα Νέα μας
Ο Ξενώνας μας
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στο Email info@praisos.com
Στο τηλέφωνο: 6936199968
Κυρία ΒΕΝΙΑΜΑΚΗ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Ευαγγελία
Κυρία ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ Φιλίτσα
Κυρία ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ Γεωργία
Κυρία ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ  Ουρανία
Κύριος ΚΑΛΑΓΙΑΣ  Ηλίας
Δήμος Σητείας
Κύριος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Στέφανος
Κύριος ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ Νίκος 
Κύριος ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων
 
Αρχαία  Πραισός
Ιστορικά
Ακροπόλεις
Ανασκαφές
Άλλες Περιοχές
Φωτογραφίες
 
ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΓΕΝΙΚΑ

Συστηματικές ανασκαφές έγιναν στο τέλος του 18ου αιώνα και τις αρχές του 19ου αιώνα στην Α΄ Ακρόπολης και στην Β΄ Ακρόπολης (λόφο βωμό) με σημαντικά ευρήματα τα οποία βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείου Ηρακλείου. Οι κυριότερες ανασκαφές τα τελευταία χρόνια με πολύ σοβαρά ευρήματα (που μάλλον δίνουν απάντηση σε πολλά ερωτηματικά αλλά προκαλούν και νέο προβληματισμό) δεν έχει γίνει δημοσίευση τους ακόμη και δεν μπορούμε να αναφερθούμε είναι η σωστική ανασκαφή στην κορυφή της Α΄ Ακρόπολης από την ΚΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η ανασκαφή κάτω από το Ανδρείο της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής (Βλέπετε ημερολόγιο 2010 του συλλόγου μας τους τελευταίους μήνες). Επίσης μια νέα ανασκαφή που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2009 κοντά στο χώρο στάθμευσης από την ΚΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αν και δεν έχει προχωρήσει αρκετά με τα ευρήματα της μας δίνει μια άλλη διάσταση για την Αρχαία Πραισό αλλά και το οικοδόμημα είναι πολύ σημαντικό(Μ.Ν.Σ)

Συστηματικές ανασκαφές
Πρώτες ανασκαφές

1884 Από τους  Ιταλούς  αρχαιολόγους  Federico Halbherr  και τον Comparetti που επικεντρώθηκαν στο ιερό της τρίτης Ακρόπολης ή λόφο βωμό και έφεραν στο φως την πρώτη Ετεοκρητική επιγραφή.

1894 Ο Halbehrr μαζί με τον Ιταλό Mariani διεξάγουν μικρή ανασκαφική έρευνα και αποκαλύπτουν αποθέτη του 8ου –7ου αιώνα.

Μεταξύ 1894 –96 έκανε σύντομες έρευνες ο Evans.

Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή

1901 Ο διευθυντής της Αγγλικής  Αρχαιολογικής σχολής R. Bosanquet  άρχισε συστηματικές ανασκαφές Ανασκάπτονται οι 3 λόφοι στους οποίους επεκτείνεται η πόλη .

1992 - 1998  Επιφανειακή έρευνα από το πανεπιστήμιο του Cardiff της Βρετανίας από το διευθυντή της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής. James Whitley

2007  Ανασκαφή κάτω από το πανεπιστήμιο του Cardiff της Βρετανίας από το διευθυντή της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής. James Whitley

Ανασκαφές από Έλληνες Αρχαιολόγους
Το 1935 ο καθ. Μαν. Μαυροειδής ανασκάπτει τάφο αθλητή
Το 1960 στην περιοχή Φωτούλα ο αρχαιολόγος κ.Νικόλαο Πλάτων

Το 1983 από την αρχαιολόγος κ. Μεταξία Τσιποπούλου στην περιοχή Καλαθιανά.

2005 – 2006 Στην Α΄ Ακρόπολη από την αρχαιολόγο της ΚΔ΄ Εφορεία κ. Χρύσα Σοφιανού.

Επίσης έχουν γίνει από το 1950- 1980 αρκετές σωστικές σε τάφου με πολλά ευρήματα από την αρμόδια εφορεία.

Ετεοκρητικές επιγραφές

Τον Δ΄ αιώνα π. Χ. επιβιώνει στην Ανατολική Κρήτη μια γλώσσα που καταγράφεται με ελληνικούς χαρακτήρες (είναι όμοια με του Ιωνικού αλφαβήτου) στις ονομαζόμενες Ετεοκρητικές επιγραφές, τρεις από τις οποίες βρέθηκαν στην Πραισό Υποθέτουμε πως το περιεχόμενο τους αφορά επίσημα κείμενα με τα οποία κοινοποιούνται πολιτικές ή θρησκευτικές διατάξεις.

Θολωτός τάφος Φωτούλας

Το 1960 στην περιοχή Φωτούλα ο αρχαιολόγος Πλάτων ανέσκαψε θολωτό τάφο με θάλαμο ελαφρά σχήματος τραπεζίου που ανήκει στην ΥΜ ΙΙΙ περίοδο (περί τα 1200 π.Χ.). Μεταξύ των κτερισμάτων ήταν ψευδόστομοι αμφορείς ,ξύλινα σκεύη με χάλκινη επένδυση ,αιχμή δόρατος ,λουτροειδής ,σαρκοφάγος με σκελετό νεκρού που έφερε στο χέρι χρυσό δακτυλίδι, κυλινδρικό αγγείο του τύπου της πυξίδας με τέφρα του νεκρού μέσα , βεντάλια που η βάση της ήταν από ελεφαντόδοντο και φύλλα χρυσού με διακόσμηση του θαλάσσιου όστρεου ναυτίλος ίσως από νεκρική προσωπίδα.

Ευρήματα Γ’ Ακρόπολης

Στην Γ΄ Ακρόπολη Λόφο- Βωμό (Ηill altar) βρέθηκαν προσφορές οπλισμού αληθινού και σε μικρογραφία, φιγούρες ανδρών, γυναικών, λεόντων και ταύρων από τερακότα με  πιο σημαντική μια προτομή ενός νέου άνδρα πιθανώς του πέμπτου αιώνα  π. Χ. με αρχαϊκά  χαρακτηριστικά. Από το γεγονός ότι φορά διάδημα φαίνεται ότι αντιπροσωπεύει ένα θεό. Γι’ αυτό και τον ονόμασαν Νεαρό Θεό. Μια σειρά από λιοντάρια που είναι το σύμβολο της θεάς Ρέας μητέρας του Δία. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει  ένα που η κεφαλή του δείχνει αρχαϊσμό στις καλλίτερες στιγμές του και  είναι πιθανώς λίγο μεταγενέστερο από τον νεαρό θεό.

Ο τάφος του αθλητή

Ο τάφος του αθλητή στην περιοχή Βορνό ανασκάφτηκε από τον επιμελητή Μ. Μαυροειδή βρέθηκαν δυο μελανόμορφοι παναθηναϊκοί αμφορείς. Και οι δυο στη μια πλευρά εικονίζουν την θεά Αθηνά με πτυχωτό φόρεμα και περικεφαλαία που στο αριστερό χέρι κρατά στρογγυλή ασπίδα ενώ με το δεξί σηκώνει ψηλά το δόρυ.  Από κάθε μεριά της πάνω σε στήλες στέκονται καμαρωτές δυο πτερωτές νίκες. Η μια με τις φτερούγες λίγο προς τα κάτω έχει τα χέρια της με χάρη στη μέση και στα χείλη έχει ένα ελαφρό χαμόγελο. Η άλλη κρατεί μια κουκουβάγια το σύμβολο της θεάς με το δεξί χέρι και με το αριστερό ένα μικρό κύπελλο από το οποίο πέφτουν σταγόνες θείας σπονδή. Δίπλα βρίσκεται η επιγραφή: ΤΟΝ ΑΘΕΝΕΘΕΝ ΑΘΛΟΝ. Στην μέση της άλλης πλευράς απεικονίζεται βασιλιάς καθισμένος σε θρόνο κρατώντας σκήπτρο. Μπροστά του στέκει γυμνός αθλητής στεφανωμένος με το δάφνινο στεφάνι της νίκης που στα χέρια του κρατεί στεφάνι ελιάς και δάφνης. Πίσω από το βασιλιά  ένας άλλος αθλητής δρασκελίζει το έδαφος με γρηγοράδα Ο άλλος αμφορέας από την μια μεριά έχει την ίδια περίπου παράσταση με την Αθηνά και στην άλλη τον βασιλιά όρθιο να παρακολουθεί αθλητές με μεγαλόπρεπο αθλητικό παράστημα  που έχουν αρχίσει το αγώνισμα της πάλης.

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ 2014
Θέμα : « Της Ξενιτιάς την Στράτα»
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ 2014
Θέμα : « Της Ξενιτιάς την Στράτα»
Σάββατο 9 Αύγουστου 2014

Κυριακή10 Αυγούστου 2014

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013
Παραμύθια από τα χωριά μας
Τα βιβλία του χωριανού μας Ερρίκου Σκουλούδη