Κατηγορίες
Αρχική σελίδα
Αρχαία Πραισός
Μουσείο Ιστορίας
Ιστορία
Ο Σύλλογος μας
Τα Χωριά μας
Πραισίων  Δρόμεια
Τα Νέα μας
Ο Ξενώνας μας
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στο Email info@praisos.com
Στο τηλέφωνο: 6936199968
Κυρία ΒΕΝΙΑΜΑΚΗ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Ευαγγελία
Κυρία ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ Φιλίτσα
Κυρία ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ Γεωργία
Κυρία ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ  Ουρανία
Κύριος ΚΑΛΑΓΙΑΣ  Ηλίας
Δήμος Σητείας
Κύριος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Στέφανος
Κύριος ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ Νίκος 
Κύριος ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων
 
Ο σύλλογος μας
Διοικητικά
Εκδηλώσεις
Αφιερώματα
Λαογραφία
Φωτογραφίες
 
Σε αυτή την σελίδα κατά τακτά χρονικά διαστήματα θα κάνουμε αφιέρωμα σε πρόσωπα που βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο τον σύλλογο μας αλλά και τα χωριά μας . Όμως πάντα με την σύμφωνη γνώμη του ίδιου η της οικογενείας του. Ακόμη μπορείτε να προτείνετε και εσείς κάποιο αφιέρωμα σε άτομο που νομίζετε ότι έχει προσφέρει στο σύλλογο και στα χωριά μας.
Η κυρία Ευαγγέλια Βενιαμάκη – Αναστασίου Πατέρας  Νικόλαος Ραπάνης ΦΥΓΕΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
 Η κυρία Ευαγγέλια Βενιαμάκη – Αναστασίου
Η εμπνευστής του διαγωνισμού στον Σητειακό χορό είναι η ευεργέτιδα του συλλόγου μας Κυρία Ευαγγελία Βενιαμάκη που ζει μαζί με την οικογένεια της στην μακρινή Αυστραλία. Στις επισκέψεις της τα τελευταία χρόνια  στην πατρίδα είδε να αλλοιώνεται Ο Σητειακός χορός που η  ίδια ξέρει να τον χορεύει όπως παλιά. Για αυτό τα χρηματικά έπαθλα για το χορό αλλά και για το δρόμο  παίδων-κορασίδων μας τα προσφέρει κάθε χρόνο. Έχουμε τονίσει ότι ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τις προσφορές της στο σύλλογο μας είναι λίγο και ότι και να κάνουμε δεν μπορούμε να της ανταποδώσουμε ότι της αξίζει.

Η μεγάλη Ευεργέτιδα του συλλόγου μας

Γεννήθηκε στον Άγιο Σπυρίδωνα. Οι γονείς της ήταν ο Αγαπητός και  η Ελένη Βενιαμάκη, μεγάλωσε στο χωριό αλλά η δύσκολη κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή στα χωριά  μας την ανάγκασε να πάρει το δύσκολο δρόμο της ξενιτιάς. 

Πήγε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας  και εκεί παντρεύτηκε ένα εξαιρετικό άνθρωπο τον κύριο Χάρη Αναστασίου από το μαρτυρικό νησί της Κύπρου μας, έκαναν τέσσερα παιδιά τον Στέφανο, τον Αγαπητό,  την Ελένη και την Μαρία.

 Η σκληρή δουλειά της ξενιτιάς έκανε την οικογένεια δυνατή, με αρχές. Αν και τα παιδιά της γεννήθηκαν και  μεγάλωσαν στην Αυστραλία έχουν πάρει από την οικογένεια  τους την ελληνική παιδεία και έχουν διαπρέψει.

 Η κ. Ευαγγελία είναι κομμάτι της «κρητικής ψυχής», εκείνης που ζει και αναπνέει δυναμικά σήμερα στο εξωτερικό, κομμάτι του απόδημου Ελληνισμού, που έδωσε και δίνει σκληρό αγώνα για να διατηρήσει ζωντανή μέσα του την Ελλάδα, την Κρήτη, και μαζί να δημιουργήσει το ιδανικό της αγάπης και το σεβασμό προς την πατρίδα στα παιδιά και τα εγγόνια της.

Γιατί οι Έλληνες του εξωτερικού μπορεί να μη ζούνε στην Ελλάδα, όμως η Ελλάδα ζει μέσα τους κάθε στιγμή και ακριβώς επειδή η ανάγκη επιβίωσης σε μια διαφορετική κοινωνία δε θυμίζει σε τίποτα τη "μητέρα πατρίδα", νιώθουν την ανάγκη να κάνουν πράξεις την αγάπη τους.

Ποτέ δεν ξέχασε το χωριό της την οικογένεια της στην Ελλάδα  αλλά και τους χωριανούς της, την Στειακή μουσική παράδοση και τους χορούς της πατρίδας της, της αρέσει ο Στειακός πηδηχτός χορός και  έρχεται τακτικά  στο χωριό μας από την Αυστραλία.

Είναι ένας απλός άνθρωπος, έχει βοηθήσει πολλούς χωριανούς μας, τον σύλλογο μας και όλες σχεδόν τις εκκλησιές μας και τα χωριά μας, δίνοντας αρκετά χρήματα,  χωρίς να επιζητεί την δημοσιότητα. 

Αυτός λοιπόν ο καλός και σεμνός άνθρωπος που θέλει να είναι στην αφάνεια και  δεν επιζητεί δόξες και τιμές, για μας είναι τα πάντα ότι και να κάνει ο σύλλογος μας δεν μπορεί να τις ανταποδώσει το καλό που έχει κάνει για τα χωριά μας.

     Πατέρας Νικόλαος Ραπάνης

Σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας έπαιξε η προσωπικότητα του πάτερ Νικολάου Ραπάνη. Ο Πατέρας Νικόλαος γεννήθηκε στο Καλό Χωριό  Μιραμπελου το 1926 . Αποφοίτησε από την ιερατική σχολή Χανίων και το 1954 παντρεύτηκε την χωριανή μας  Αθηνά Σαρμουσάκη και έκαναν τρία παιδιά τον Γιώργο το Κώστα και την Μαρία. Τα δύσκολα χρόνια που τοποθετήθηκε ιερέας στην περιοχή μας είχε αρχίσει η μετανάστευση προς το εξωτερικό των νέων των χωρίων μας υπήρχε τεράστια οικονομική κρίση και όλες οι εκκλησιές ήθελαν συντήρηση. Η καλοσύνη του η βαθιά πίστη του στο λόγο Θεού η τέλεια και βροντερή φωνή του στους εκκλησιαστικούς ύμνους έκανε τους κατοίκους να των εμπιστευτούν και να γεμίζουν τις εκκλησιές, την συντήρηση αρχικά των εκκλησιών την ξεκίνησε από μονός του. Οι άνθρωποι των  χωρίων μας βλέποντας τις χάρες του και την αγάπη του άρχισαν να βοηθούν με προσωπική εργασία και διάφορους εράνους για να σωθούν οι εκκλησιές  πράγμα που κατάφεραν. Επίσης σε δύσκολες καταστάσεις βοήθησε πολλές οικογένειες με τις δωρεές του και έπαιξε σημαντικό πνευματικό ρόλο στις νεότερες γενιές των χωριών μας.

Ήταν από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου μας. Συμμετείχε σε εκδηλώσεις και ήταν πάντα πρωτεργάτης σε όλα τα πανηγύρια. Σε ηλικία 75  ετών τις 8 Φεβρουαρίου 2004  Κοιμήθηκε εν Κυρίω. Η απουσία της προσωπικότητας του στην εκκλησία και στην κοινωνία των χωριών μας έχει αφήσει ένα τεράστιο κενό στην περιοχή μας.

Ποίημα από την  κυρία Θεονύμφη Γεωργαντάκη

Για τον Πατέρα Νικόλαο Ραπάνη

Επέρασε τόσος καιρός και ο νους μου δεν το βάζει έπρεπε να 'γραφα πολλά για τον παπά Ραπάνη . Ήσουν λουλούδι της εκκλησίας και του χωριού καμάρι σε ζήλεψε κι ο χάροντας και ήθελε να σε πάρει. Σε είχαμε αστέρι λαμπερό που φώτιζες τον τόπο μα γρήγορα μας έσβησε και μείναμε στο σκότος. Δεν μας το έσβησε ο θεός για να μας τιμωρήσει γιατί άλλο αστέρι έστειλε να το αντικαταστήσει. Για πάντα έφυγε από εδώ δεν θα ξαναγυρίσει το όνομα του το Άγιο αιώνια θα ζήσει.

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ 2014
Θέμα : « Της Ξενιτιάς την Στράτα»
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ 2014
Θέμα : « Της Ξενιτιάς την Στράτα»
Σάββατο 9 Αύγουστου 2014

Κυριακή10 Αυγούστου 2014

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013
Παραμύθια από τα χωριά μας
Τα βιβλία του χωριανού μας Ερρίκου Σκουλούδη