Κατηγορίες
Αρχική σελίδα
Αρχαία Πραισός
Μουσείο Ιστορίας
Ιστορία
Ο Σύλλογος μας
Τα Χωριά μας
Πραισίων  Δρόμεια
Τα Νέα μας
Ο Ξενώνας μας
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στο Email info@praisos.com
Στο τηλέφωνο: 6936199968
Κυρία ΒΕΝΙΑΜΑΚΗ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Ευαγγελία
Κυρία ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ Φιλίτσα
Κυρία ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ Γεωργία
Κυρία ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ  Ουρανία
Κύριος ΚΑΛΑΓΙΑΣ  Ηλίας
Δήμος Σητείας
Κύριος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Στέφανος
Κύριος ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ Νίκος 
Κύριος ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων
 
Ο σύλλογος μας
Διοικητικά
Εκδηλώσεις
Αφιερώματα
Λαογραφία
Φωτογραφίες
 
Ο σύλλογο μας

Ο πολιτιστικός σύλλογο μας ιδρύθηκε το 1995 όταν από μια παρέα ένα βράδυ έστησε από το πουθενά ένα γλέντι όπως και παλιά τα χρόνια στο Πάνω Καφενείο στου Κανένε. Εκεί όλοι μαζί αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Πολιτιστικό Σύλλογο μας που θα έχει σαν κύριο σκοπό να κρατήσει αναλλοίωτα τα ήθη και έθιμα μας.

Η έδρα του συλλόγου μας είναι το χωριό της Νέας Πραισού (ΒΑΒΕΛΟΙ) Σητείας Κρήτης.
.Και η εγκαταστάσεις που γίνονται εκδηλώσεις μας είναι στο παλιό δημοτικό σχολείο στον χωριό ΚΑΝΕΝΕ σήμερα Άγιος Σπυριδώνας.

Ο σύλλογος σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο που αφορά τα ήθη και έθιμα, την πολιτιστική κληρονομιά μας τον πολιτισμό, την μουσική παράδοση, την ιστορία, την λαογραφία, αλλά και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Πραισού.

Εκδηλώσεις

Τα τελευταία χρόνια το ΔΣ του συλλόγου μας βλέποντας την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας να αλλοιώνεται με ξενόφερτα έθιμα αποφάσισε να διοργανώνει εκδηλώσεις ποιοτικές που σαν βασικούς άξονες των εκδηλώσεων θα είναι η πολιτιστική κληρονομιά και η Αρχαία Πραισός. Οι κύριες εκδηλώσεις μας έχουν προγραμματιστή να γίνονται το πρώτο σαββατοκύριακο του Αυγούστου  ΠΡΑΙΣΙΩΝ ΔΡΟΜΕΙΑ ικανοποιώντας το αίτημα αρκετών χωριανών μας που μένουν σε άλλα μέρη και μόνο εκείνη την εποχή μπορούν να παραβρίσκονται στα χωριά μας. Βεβαία γίνονται και κάποιες μικρές εκδηλώσεις αναβιώνοντας τα παλιά πανηγύρια που γίνονται σε διάφορες περιοχές των χωρίων μας. Επίσης τα δυο τελευταία χρόνια θέλοντας να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της παροχή μας διοργανώνουμε διάφορες εκθέσεις και ημερίδες.
Ξενώνας συλλόγου μας

Στα πλαίσια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει  ο σύλλογος μας για να  ξαναζωντανέψει τα χωριά μας, εντάσσεται και η λειτουργία του ξενώνα μας. Ο σύλλογος, με κάποιες συνεργασίες, κάνει προσπάθειες για να αναπτυχθεί ο  αγροτουρισμό στην περιοχή μας και η δημιουργία του ξενώνα αποσκοπεί σε αυτό, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους εσάς να φτιάξετε τα παλιά σπίτια σας στα χωριά μας και να ενταχτούν σε ένα πλήρες πρόγραμμα αγροτουρισμού, που θα φέρει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη στην περιοχή μας. Επίσης ο ξενώνα μας θα εξυπηρετήσει τις ανασκαφές στην Αρχαία Πραισό και ακόμη θα διατίθεται σε σχολεία, πανεπιστήμια και ομάδες που θα έχουν επιστημονικές δραστηριότητες στην περιοχή μας. Στην προσπάθεια αυτή σύλλογος μας σας ζητά να είστε αρωγοί.

Απ’ τσι καλύτερες γιορτές γίνονται στου Κανένε

Κι επισκέπτες που ‘ρχονται έχουνε να το λένε.
O Σύλλογος μας ευχαριστεί όλους όσους βοήθησαν με εργασία αλλά και οικονομική βοήθεια για την αποπεράτωση του ξενώνα μας. Φυσικά για αυτή την προσφορά τους θα σταθούμε αναφέροντας ένα ένα τον Νίκο Χριστάκη, τον Γιώργο Βενιαμάκη του Ελευθερίου, Φαίδωνα Φυγετάκη, τον Νίκο και την Όλγα Πύρου, το Μανόλη Ανυψιτάκη αυτοί εργάστηκαν χωρίς οικονομικά οφέλη.  Την κ. Ουρανία Σκουλούδη στην μνήμη των γονιών της Πέτρου & Αγγελικης  μας δώρισε το ποσό των 2200 ευρώ την κ. Ευαγγελία Βενιαμάκη  το ποσό των 1000 ευρώ τον γιο της Στέφανο Αναστασίου το ποσό των 1000 ευρώ
      Επικοινωνήστε μαζί μας   
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στο Email info@praisos.com
Στο τηλέφωνο: 6936199968

« Αθιβολές του παλιού καιρού»

Τιμητική βράδια - έκθεση  παλιάς φωτογραφίας. Σε εκδήλωση που θα γίνει το 2011, θα προγραμματιστεί να γίνει  τιμητική βράδια για όσους προσέφεραν στην μουσική παράδοση των χωριών μας, καθώς  και έκθεση παλιάς φωτογραφίας που αναβλήθηκαν από την γιορτή στις 17 Ιουλίου « Αθιβολές του παλιού καιρού»
 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ 2014
Θέμα : « Της Ξενιτιάς την Στράτα»
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ 2014
Θέμα : « Της Ξενιτιάς την Στράτα»
Σάββατο 9 Αύγουστου 2014

Κυριακή10 Αυγούστου 2014

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013
Παραμύθια από τα χωριά μας
Τα βιβλία του χωριανού μας Ερρίκου Σκουλούδη