Κατηγορίες
Αρχική σελίδα
Αρχαία Πραισός
Μουσείο Ιστορίας
Ιστορία
Ο Σύλλογος μας
Τα Χωριά μας
Πραισίων  Δρόμεια
Τα Νέα μας
Ο Ξενώνας μας
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στο Email info@praisos.com
Στο τηλέφωνο: 6936199968
Το σήμα του συλλόγου μας

Πολλά από τα σημαντικά ευρήματα από τις παλιές ανασκαφές βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, όπως και ο σφραγιδόλιθος που είναι και το  σήμα του συλλόγου μας στον οποίο αναπαριστάται ένας ταύρος αιφνιδιασμένος από ένα κυνηγό, που τον συλλαμβάνει από τα κέρατα

Κυρία ΒΕΝΙΑΜΑΚΗ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Ευαγγελία
Κυρία ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ Φιλίτσα
Κυρία ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ Γεωργία
Κυρία ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ  Ουρανία
Κύριος ΚΑΛΑΓΙΑΣ  Ηλίας
Κύριος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Στέφανος
Κύριος ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ Νίκος 
Κύριος ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Δήμος Σητείας
Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων
 
Αρχαία  Πραισός
Ιστορικά
Ακροπόλεις
Ανασκαφές
Άλλες Περιοχές
Φωτογραφίες
 
Αρχαία Πραισός
Η Κρήτη σήμερα είναι διάσημη για το Μινωικό της παρελθόν, το οποίο αντιπροσωπεύεται από πολυάριθμα ανάκτορα, επαύλεις, ιερά και τάφους της εποχής του Χαλκού. Αλλά οι Μινωίτες είναι ένας λαός που δεν αναφέρεται στις αρχαίες πηγές, οι οποίες μιλούν με βεβαιότητα για τον βασιλιά Μίνωα, αλλά όχι για τους Μινωίτες. Οι αρχαίες πηγές μας μιλάνε παρ’ όλα αυτά για τους Ετεοκρήτες (Αληθινούς Κρήτες) έναν  από τους πέντε λαούς της Κρήτης  (Όμηρος 19, 176) που μετά την απόβαση των Δωριέων πιέστηκαν και απωθήθηκαν στην Ανατολική Κρήτη και κέντρο τους ήταν η Πραισός. Professor James Whitley

                                                                 Aρχαιοκαπηλία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της αρχαίας Πραισού είναι η αρχαιοκαπηλία θα σταθούμε   στ' απομνημονεύματά του Μακρυγιάννη  τι γραφεί για τις αρχαιότητες της Τροιζηνίας:   "Υπήρχαν δυο αγάλματα περίφημα, μια γυναίκα κι ένα βασιλόπουλο, ατόφια - φαίνονταν οι φλέβες, τόση εντέλεια είχαν. Όταν χάλασαν τον Πόρο, τα' χαν πάρει κάτι στρατιώτες και στ' Άργος θα τα πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων - χίλια τάλλαρα γύρευαν… Πήρα τους στρατιώτες και τους μίλησα: Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μην καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι' αυτά πολεμήσαμε!

             Ετεοκρήτες                     

Επιγραφές:

Σημαντικές είναι οι τρεις επιγραφές που βρέθηκαν την  τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα με γράμματα  όμοια με του Ιωνικού αλφαβήτου. Οι λεγόμενες Ετεοκρητικές επιγραφές που αποτελούν ακόμη ένα γρίφο για τους γλωσσολόγους

Η Πραισός υπήρξε το κέντρο των Ετεοκρητών, δηλαδή των αυτόχθονων, των γνήσιων Κρητών (έτεος = γνήσιος). Οι Ετεοκρήτες αναφέρονται για πρώτη φορά από τον Όμηρο (Οδύσσεια Τ 176) και αποκαλούνται «μεγαλήτορες» (μεγαλόψυχοι, εύτολμοι).

                                                                      Ανασκαφές

Αξιόλογη είναι και η σωστική ανασκαφή που έγινε το 2005 – 2006, από την ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών & κλασικών Αρχαιοτήτων. Εντοπίστηκε ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος που ανήκε σε δημόσιο κτίριο ή κάποιο ιερό που πιθανόν είχε σχέση με την λατρεία της θεάς Κυβέλης. Οι μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.
Η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή που έκανε πριν από 6 χρόνια ανασκαφές κάτω από το Ανδρείο  και θα τις συνεχίσει, βασιζόμενη σε επιστημονικά στοιχεία μας λέει ότι δεν βρήκαν ίχνη καταστροφής.

                                                             Aνάδειξη του αρχαιολογικού χώρου                                                    

Από τα αποτελέσματα των παλαιότερων, όσο και των πρόσφατων ανασκαφών, στοιχειοθετείται με τον καλύτερο τρόπο η αδήριτη ανάγκη, να επιδείξει η πολιτεία το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Πραισού αλλά και την ολοκληρωμένη προστασία των ευρημάτων, προκειμένου ο χώρος αυτός να αποκτήσει την οργάνωση και τη φύλαξη που πρέπει να έχει, ως σημείο αναφοράς της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας.  Σήφης  Αναστασάκης Νομάρχης Λασιθίου

                                  Iδρύματος / Κέντρο Μελέτης Εταιοκρητικού Πολιτισμού

Η Πραισός είναι μια μεγάλη πόλη που θα απαιτήσει μακροχρόνιες έρευνες από ξένους και Έλληνες αρχαιολόγους.  Η ίδρυση ενός Ιδρύματος / Κέντρου Μελέτης στην περιοχή της Πραισού θα βοηθήσει αμέριστα το έργο των ερευνητών που ασχολούνται και θα ασχοληθούν στο μέλλον με τη σημαντική αυτή αρχαία πόλη. Οι αρχαιολόγοι που δουλεύουμε στην περιοχή έχουμε βρει αμέριστη υποστήριξη και βοήθεια από τους τοπικούς  φορείς, τον πολιτιστικό σύλλογο και την αρχαιολογική υπηρεσία. Αυτό μας γεμίζει ελπίδες και προσδοκία για την συνέχιση των ανασκαφών και την ίδρυση ενός τέτοιου κέντρου που θα αναδείξει τον σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο της Πραισού.

                                                                       Τα νομίσματα της Πραισού             

Τα   νομίσματα της Πραισού απεικονίζουν τους λατρευόμενους από την πόλη θεούς. Κυριαρχεί η μορφή του Δία και  σύμβολα από τον  μυθολογικό κύκλο της γέννησης του. Σε  αρκετά αναπαρίσταται ένθρονος με την αριστερά υψωμένη που κρατεί σκήπτρο και στη δεξιά αετό.

Ευρήματα

Πολλά από τα σημαντικά ευρήματα από τις παλιές ανασκαφές βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, όπως και ο σφραγιδόλιθος που είναι και το   σήμα του συλλόγου μας στον οποίο αναπαριστάται ένας ταύρος αιφνιδιασμένος από ένα κυνηγό, που τον συλλαμβάνει από τα κέρατα.

 Συνέδρια – Ημερίδες

Από το Δήμο Σητείας σε συνεργασία με το Δημοτικό Διαμέρισμα Πραισού διοργανώθηκε τις 19 Ιουλίου 2009 στον χώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Συλλόγου μας, ημερίδα με θέμα : Αρχαία Πραισός, γαία Ετεοκρητών χθές, σήμερα, αύριο. Βρετανοί αρχαιολόγοι παρουσίασαν την ιστορία της Αρχαίας Πραισού και την πορεία των ανασκαφικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή.
.
 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ 2014
Θέμα : « Της Ξενιτιάς την Στράτα»
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ 2014
Θέμα : « Της Ξενιτιάς την Στράτα»
Σάββατο 9 Αύγουστου 2014

Κυριακή10 Αυγούστου 2014

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013
Παραμύθια από τα χωριά μας
Τα βιβλία του χωριανού μας Ερρίκου Σκουλούδη