Κατηγορίες
Αρχική σελίδα
Αρχαία Πραισός
Μουσείο Ιστορίας
Ιστορία
Ο Σύλλογος μας
Τα Χωριά μας
Πραισίων  Δρόμεια
Τα Νέα μας
Ο Ξενώνας μας
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στο Email info@praisos.com
Στο τηλέφωνο: 6936199968
Κυρία ΒΕΝΙΑΜΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Ευαγγελία
Κυρία ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ Φιλίτσα
Κυρία ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ Γεωργία
Κυρία ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ  Ουρανία
Κύριος ΚΑΛΑΓΙΑΣ  Ηλίας
Δήμος Σητείας
Κύριος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Στέφανος
Κύριος ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ Νίκος 
Κύριος ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων
 
Αρχαία  Πραισός
Ιστορικά
Ακροπόλεις
Ανασκαφές
Άλλες Περιοχές
Φωτογραφίες
 

Ακροπόλεις της Πραισού

Η πόλη απλωνόταν πάνω σε τρεις λόφους που τις ονόμασε ακροπόλεις ο Halbherr. Η ακρόπολη Α σήμερα λέγετε Κονάκια ή  Πρασοσκέφαλο στην κορυφή της οποίας  συναντάμε κάποια ιερά και στην κάτω μεριά με θέα προς το κόλπο της Σητείας το Ανδρείο. Η ακρόπολη Β βρίσκετε 100 μέτρα πιο κάτω από το Ανδρείο εδώ βρέθηκε μια επιγραφή από χωρικό, στην κάτω μεριά υπάρχει το λατομείο της πόλης, επίσης λεγόταν από το Φυγετάκη Μανόλη ότι εδώ είναι το θέατρο της Πραισού. Και οι δυο ακροπόλεις περικλειόταν από μεγάλο τείχος σήμερα σώζονται μέρη από αυτό. Και η ακρόπολη Γ εκτός των τειχών νοτίως της πόλεως στην περιοχή κεφάλα του Σαρμουσάκη  που ονόμασε Λόφο- Βωμό (Ηill altar)  λόγω του βωμού θυσιών που βρέθηκε εποχής  8ου - 7ου αιώνα. Εδώ βρέθηκαν οι  ετεοκρητικές  επιγραφές.
Α΄ Ακρόπολης

 Ανδρείον:  Στη ΒΔ  πλαγιά της Α΄ Ακρόπολης βρίσκονται τα ερείπια ενός δημόσιου οικοδομήματος Ελληνιστικής εποχής (μάλλον του 3ου π.Χ αιώνα) χτισμένο με λίθινα τετράγωνα διαιρεμένο σε πολλά διαμερίσματα Ο Bosanquet υπέθεσε  ότι μπορεί να ήταν ένας δημόσιος ξενώνας ή κοιμητήριον όπως αυτά που αναφέρει ο Δοσιάδης στην περιγραφή του για τα Κρητικά συσσίτια. Οι Βρετανοί ξεκίνησαν τις ανασκαφές στα  τέλη 18ου αρχές 19ου αιώνα. Από την περίοδο των ανασκαφών του 1901-2.  Μετά από 106 χρόνια ξανά άρχισαν οι ανασκαφές κάτω από το Ανδρείο από το πανεπιστήμιο του Cardiff της Βρετανίας με την αιγίδα της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Από τα ευρήματα της νέας ανασκαφής προκύπτει ότι ο χώρος αυτός είναι το Ανδρείο και όχι κάποια ιδιωτική οικία. Επίσης ότι δεν υπάρχουν ίχνη καταστροφής της πόλης όπως μας λέει ο  καθηγητής  James Whitley του Πανεπιστήμιου  του  Cardiff  Βρετανίας.

Δημόσιο κτήριο ή ιερό;
Στην κορυφή της Α΄ Ακρόπολης. Κατά την σωστική ανασκαφή που έγινε το 2005 2006 στην κορυφή της Α΄ Ακρόπολης από την αρχαιολόγο  της ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών & κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Χρύσα  Σοφιανού εντοπίστηκε ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος που άνηκε σε δημόσιο κτήριο ή κάποιο ιερό που πιθανόν είχε σχέση με την λατρεία της θεάς Κυβέλης. Οι μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν :Δυο πήλινα πύραυνα δηλαδή ειδικά λειτουργικά σκεύη για την διατήρηση και μεταφορά της φωτιάς και του θυμιάματος, νομίσματα και πολλά άλλα πήλινα αντικείμενα. Ο χώρος ήταν συλημένος από τους αρχαιοκάπηλους 2 χρόνια πριν από την ανασκαφή

                Γ Ακρόπολης

Γενικά Γ Ακρόπολης: Είναι ένας στενόμακρος λόφος στα νοτιοδυτικά της Α ακρόπολης. Το πιο ψηλό τμήμα είναι μια μικρή κορυφή από βράχους στα νότια και στα βόρεια κατεβαίνει σε μεγάλα φυσικά σκαλιά από επικλινείς πεζούλες που τελειώνουν σε μια βαθιά κοιλάδα σε ρυάκι μπροστά από την δεύτερη ακρόπολη. Ανατολικά κατεβαίνει πιο απότομα σε αγρούς με διασκορπισμένα κεραμικά που πιθανώς σχημάτιζαν μια συνοικία στο νότιο άκρο της πόλης. Ανάμεσα στα βράχια και την βορειότερη κατωφέρεια υπάρχει ένας ανοικτός χώρος  που έγινε κατά το μεγαλύτερο μέρος του από ισοπέδωση. Στο νοτιότερο τμήμα του σχηματίζει ορθογώνιο που έχει δυο πλευρές του κομμένες στο βράχο. Σε αυτό το μικρό πλάτωμα θα πρέπει να ήταν υψωμένα τα κύρια κτίρια της Ακρόπολης στην επιφάνεια της οποίας είναι σκορπισμένα θραύσματα από πέτρες. Στο βορειότερο σημείο υπάρχουν απομεινάρια άλλων πρωτόγονων κατασκευών σε τεράστια μπλοκ. Εκεί την πρώτη εξόρμηση του ο Halbherr το 1884 ανάμεσα στα σκόρπια γύρω θραύσματα είχε συναντήσει τμήματα από κίονες και μεγάλες τετραγωνισμένες πέτρες από πωρόλιθο. Σε τράφο είδε θραύσματα από την  Ετεοκρητική επιγραφή που κατέληξε στο Μουσείο Ηρακλείου.
Γ Ακρόπολης                             

Το 1902 ο Bosanquet  άρχισε ανασκαφές με σκοπό να βρει περισσότερες επιγραφές με την γλώσσα των Ετεοκρητών. Στη βόρεια πλευρά βρέθηκε μπροστά σε τοίχο με κονίαμα που συνεχίζει δυτικά. Παράλληλα σε μικρη απόσταση νότια από αυτόν είναι οι βάσεις άλλου τοίχου που σχηματίζει μια πλευρά ενός μακρού κτιρίου κατεστραμμένου στο μεγαλύτερο μέρος του. Κοντά στην ανατολική κατάληξη του βόρειου τοίχου είναι η είσοδος στο τέμενος με μια πιο στενή είσοδο. Εδώ βρέθηκε η Ετεοκρητική επιγραφή. Πιο κάτω έξω από το τέμενος βρέθηκαν θραύσματα από Ελληνικές επιγραφές και μια προσωπίδα από τερακότα ενός λέοντα σε φυσικό μέγεθος. Άλλα τμήματα του βρέθηκαν μέσα στον περίβολο κάτι που αποδεικνύει βίαιη και ανελέητη καταστροφή του ιερού.

 
 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ 2014
Θέμα : Της Ξενιτιάς την Στράτα
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ 2014
Θέμα : Της Ξενιτιάς την Στράτα
Σάββατο 9 Αύγουστου 2014

Κυριακή10 Αυγούστου 2014

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013
Παραμύθια από τα χωριά μας
Τα βιβλία του χωριανού μας Ερρίκου Σκουλούδη