Κατηγορίες
Αρχική σελίδα
Αρχαία Πραισός
Μουσείο Ιστορίας
Ιστορία
Ο Σύλλογος μας
Τα Χωριά μας
Πραισίων  Δρόμεια
Τα Νέα μας
Ο Ξενώνας μας
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στο Email info@praisos.com
Στο τηλέφωνο: 6936199968
Το σήμα του συλλόγου μας

Πολλά από τα σημαντικά ευρήματα από τις παλιές ανασκαφές βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, όπως και ο σφραγιδόλιθος που είναι και το  σήμα του συλλόγου μας στον οποίο αναπαριστάται ένας ταύρος αιφνιδιασμένος από ένα κυνηγό, που τον συλλαμβάνει από τα κέρατα

Κυρία ΒΕΝΙΑΜΑΚΗ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Ευαγγελία
Κυρία ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ Φιλίτσα
Κυρία ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ Γεωργία
Κυρία ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ  Ουρανία
Κύριος ΚΑΛΑΓΙΑΣ  Ηλίας
Κύριος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Στέφανος
Κύριος ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ Νίκος 
Κύριος ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Δήμος Σητείας
Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων
 
Αρχαία  Πραισός
Ιστορικά
Ακροπόλεις
Ανασκαφές
Άλλες Περιοχές
Φωτογραφίες
 

Άλλες Αρχαιολογικές Περιοχές

Στην δημοτική ενότητα Πραισού εκτός από τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Πραισού έχει πολλές άλλες περιοχές που έχουν σημαντικούς οικισμούς και ιερά, θολωτούς τάφους, ρωμαϊκά νεκροταφεία και οικισμούς, βυζαντινά και ενετικά απομεινάρια οικιστικά και ναούς κτλ. Αυτά είναι τα Κυπιά, ο Προφήτης Ηλίας, η Κεφάλα, η Βαγιά, τα Καλαθιανά, το Παντέλι, στην Καλή Αχλάδα, Μπουντουράκια, οι πύργοι της Νέας Πραισού, στου Τζανή την Φλέγα, τα Κουτσουνάρια, οι Βαθιάδες, Πετρούνια κτλ. Η περιοχή της Πραισού είναι περίπου 18.000 στρέμματα και από ότι φαίνετε  κατοικήθηκε όλες τις περιόδους από τα αρχαία χρόνια στο σύνολο της περιοχής.

                Το ιερό του Προφήτη Ηλία

Η κορυφή του αποτελεί το πιο προεξέχον σημείο της περιοχής. Επιβλέπει  την Ακρόπολη της Πραισού και την ευρύτερη περιοχή .Στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία ενσωματώνονται μεγάλοι ογκόλιθοι και θραύσματα κίονα αρχαίου ναού που περιέγραψε ο Spratt κατά το 1865. Αυτός και αργότερα ο Bosanquet  θεωρούσαν τα απομεινάρια στον Προφήτη Ηλία πολύ φτωχά για να ταυτιστούν με έναν από τους ναούς του Δικταίου Διός που κατά τον Στράβωνα ανήκε στην περιοχή της Πραισού. Το άφθονο επιφανειακό υλικό αποτελείται κυρίως από θραύσματα θαυμάσιων κυπέλλων πόσης  από την Ανατολίζουσα στην Ελληνιστική περίοδο. Μόνο δυο θραύσματα από αναθηματικές πλάκες από τερακότα  του 7ου αιώνα βρέθηκαν η μια με έναν άνδρα που επίσης περιλαμβάνονταν και στην αναθηματική απόθεση στους Βαβέλους και η άλλη με τα πίσω τέταρτα αγνώστου ζώου. Τμήμα μιας ορειχάλκινης καρφίτσας βρέθηκε στην βόρεια πλαγιά πίσω από την εκκλησία.

                                Κυπιά                                            

Τα υψίπεδα στα Κυπιά  σχηματίζουν ένα άγονο τραχύ ασβεστολιθικό ορεινό όγκο. Στα Κυπιά που βρίσκονται πάνω από το χωριό Καλαμαύκι  υπάρχει εγκατάσταση καταφύγιο αποικιακής κοινότητας που καλύπτει 3 λόφους, με πολλά μεγάλα σπήλαια  που δυστυχώς εδώ και κάποια χρόνια είναι στο έλεος των αρχαιοκάπηλων (Χωρίς η Ελληνική πολιτεία  μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενδιαφέρονται). Σε όλη την έκταση φαίνονται κεραμικά και ευρήματα τειχών. Τα κεραμικά περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά πόδια τρίποδα περιόδου. Υστερομινωική  ΙΙΙ Γ Μετανακτορική ( από το1100 π.Χ.) Τα τείχη που διατηρούνται είναι χτισμένα με την Μινωική παράδοση δηλαδή κατασκευασμένα από μεγάλους ογκόλιθους σιδερόπετρας προσεκτικά τοποθετημένους. Η περίοδος των κεραμικών είναι από την Υστερομινωική  ΙΙΙ Β Μετανακτορική (από το 1200 π.Χ.) μέχρι την Πρωτογεωμετρική. Η πρώιμη κεραμική περιέχει στοιχεία που δεν περίμεναν να βρουν οι αρχαιολόγοι όπως ένα στέλεχος Μυκηναϊκού κύλικα. Τύποι αγγείων δεν φαίνεται να συσχετίζονται με τον υποτιθέμενο σαν Κρητικό ή Ετεοκρητικό χαρακτήρα αυτών των προσφύγων. Η τοποθεσία πρέπει να είχε εγκαταλειφθεί κοντά στο 900 π.Χ. Για τα ευρήματα στα Κυπιά κάνει αναφορά ο Έβανς (1896.4-5) που αναφέρεται σε μια σφραγίδα από την Προϊστορική ακρόπολη.

                 Φλέγα του Τζανή  ή Οπίσω βρύση

Στον Άγιο Κωνσταντίνο ή Φλέγα του Τζανή ή Οπίσω βρύση ο Bosanquet  αποκάλυψε σπίτι μεγαλιθικό δηλαδή καμωμένο από πέτρες μεγάλων διαστάσεων. Στα νεώτερα χρόνια είχε διενεργήσει εκεί έρευνες και ο έφορος Ν.Πλάτων. Οι τοίχοι είναι αρκετά μνημειώδεις και χτισμένοι με μεγάλους ογκόλιθους. Τριγύρω υπάρχουν εμφανή ίχνη οικισμού. Από εδώ προέρχεται και ένας διπλούς πέλεκυς του Μουσείου Αγίου Νικολάου άριστα διατηρημένος με αιχμές σπασμένες από την εργασία. Μερικά μέτρα από πάνω από τη φλέγα υπήρχε ναός της Κλασσικής εποχής αφιερωμένος ίσως στην θεότητα της πηγής. Η εύνοια της ήταν σημαντική για τους Πραίσους διότι από εκεί υδρευόταν η πόλη. Αρχές του αιώνα οι κάτοικοι έδειχναν την γενική γραμμή αρχαίου αγωγού από πήλινες σωλήνες ύδρευσης (κουτούτες) τώρα κατεστραμμένες σε μεγάλο μέρος που ακολουθούσαν τις καμπύλες στις λοφοπλαγιές από τη Μέσα Βρύση στην Α Ακρόπολη. Σε διάφορα σημεία σε αυτές τις πλαγιές βλέπεις λωρίδες από μεγαλιθικούς τοίχους  

  Χελιδονιές  (Σκάλα)              

Στην περιοχή  Χελιδονιές, εκεί που ενώνετε ο Παντελιανός ποταμός με τον Σανταλοπόταμο έχει εξερευνηθεί σπήλαιο που από τα ευρήματα δείχνει ότι είχε χρησιμοποιηθεί από την νεολιθική εποχή αλλά γνώρισε έντονη κίνηση κατά την Γεωμετρική περίοδο. Προφανώς χρησιμοποιήθηκε για τη λατρεία μιας γυναικείας θεότητας.

Η επίσκεψη του πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή  γιατί βρίσκεται κοντά στο μεγάλο γκρεμό. Έχει μικρή είσοδο και πρέπει να συρθείς για να μπεις μέσα .Το είχε επισκεφτεί ο P.Faure.

  Το Iερό στα Κουτσουνάρια

  Κοντά στη βρύση στα Κουτσουνάρια  βρέθηκε τεράστια ποσότητα από κεραμικά που ανήκαν σε κάθε εποχή σχεδόν, από την αρχαϊκή έως την Ελληνιστική. Προφανώς κοντά υπήρχε ένα πολυσύχναστο  προαστιακό ιερό και το μέρος που βρέθηκαν ήταν μια αρχαία τάφρος στην οποία οι ιερείς και οι αρχές του ιερού χρόνο με χρόνο ή κατά διαστήματα χρόνων σύμφωνα με ένα γνωστό έθιμο εναπόθεταν τα αφιερωματικά δώρα μικρής αξίας ή τα παλαιά και σπασμένα αντικείμενα που επιβάρυναν το ναό και τον περίβολό του. Ο τύπος τους είναι των κυλινδρικών αγαλματιδίων και των πινάκων ή μικρών φατνωμάτων με φιγούρες σε ανάγλυφο. Αυτός ο τελευταίος  τύπος είχε καλά προσαρμοστεί για ανάρτηση στους τοίχους ή  για να στέκεται σε ράφια ή σε άλλα ξύλινα υποστηρίγματα στους ιερούς χώρους. Μερικά από αυτά έχουν τρύπες για κορδόνια για να μπορούν να κρεμαστούν (όπως τα πλακίδια με τον γρύπα και  την σφίγγα). Σε αυτά ανήκει η παράσταση με  πολεμιστή με  μακριά περικεφαλαία λόγχη και Αργείτικη ασπίδα που γυρίζει νικητής από την μάχη σέρνοντας με το δεξί του χέρι πίσω του ένα κορίτσι που κέρδισε από τον εχθρό.  
 Πρασοί      

Ανάμεσα στη Α και Γ ακρόπολη κάτω από το νέο δρόμο ευρίσκονται οι Πρασοί εδώ συναντάμε κάποιες  εκκλησίες γκρεμισμένες που φαίνονται ίχνη από τοιχογραφίες στην πάνω μεριά του δρόμου υπάρχουν κάποια ερείπια μεγάλων τοίχων που οι κάτοικοι το λένε κάστρο δίπλα φαίνονται μέσα στα βάτα ίχνη από λουτρά για αυτό ίσως την περιοχή αυτή την λένε Λούτρα επίσης σε όλη αυτή την περιοχή έχουν βρεθεί ρωμαϊκά νομίσματα και κεραμικά.  Στην απογραφή του 1582 όπως κατέγραψε ο Πέτρος Καστροφύλακας μετά από εντολή των Ενετικών αρχών και η οποία βασίστηκε σε προγενέστερη που έγινε το 1577 από τον Foscarini έχουμε στην περιοχη 127 κατοικους , κατά το 1671 δυο χρόνια μετά την πτώση του Χάνδακα στους τούρκους σε τουρκική απογραφή δεν αναφέρονται σαν οικισμός.

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ 2014
Θέμα : « Της Ξενιτιάς την Στράτα»
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ 2014
Θέμα : « Της Ξενιτιάς την Στράτα»
Σάββατο 9 Αύγουστου 2014

Κυριακή10 Αυγούστου 2014

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013
Παραμύθια από τα χωριά μας
Τα βιβλία του χωριανού μας Ερρίκου Σκουλούδη