Κατηγορίες
Αρχική σελίδα
Αρχαία Πραισός
Μουσείο Ιστορίας
Ιστορία
Ο Σύλλογος μας
Τα Χωριά μας
Πραισίων  Δρόμεια
Τα Νέα μας
Ο Ξενώνας μας
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στο Email info@praisos.com
Στο τηλέφωνο: 6936199968
Κυρία ΒΕΝΙΑΜΑΚΗ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Ευαγγελία
Κυρία ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ Φιλίτσα
Κυρία ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ Γεωργία
Κυρία ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ  Ουρανία
Κύριος ΚΑΛΑΓΙΑΣ  Ηλίας
Δήμος Σητείας
Κύριος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Στέφανος
Κύριος ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ Νίκος 
Κύριος ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων
 
Η ιστορία μας
Ιστορικά γεγονότα
Ιστορικά Πρόσωπα
Φωτογραφίες
 
Αναζητώντας την ιστορία μας

Η καταστροφή του οικισμού Πρασοί πρέπει να έγινε μετά την μεγάλη μάχη  μεταξύ μεικτών στρατευμάτων Ενετών μαζί με  ντόπιους  εναντίον των τούρκων το 1650. Δεν  έχουμε αρκετά  ιστορικά στοιχεία και πρέπει να αρκεστούμε στην λαϊκή παράδοση της περιοχής. Στου  Φονιά το δάσος σε πολύ μικρή απόσταση από τις  Γαγκέλες, λέει η παράδοση ότι τα πολλά κυπαρίσσια που είναι στην αριστερή μεριά του ρεύματος τα φύτεψαν οι συγγενείς των ντόπιων παλικαριών για να δείξουν την ανδρεία που είχαν οι ντόπιοι απέναντι στο νέο κατακτητή. Η περιοχή που έγινε η μάχη είναι δύσβατη η έρευνα είναι δύσκολη αλλά έχουμε δει όπλα και πολλά οστά. Στην ευρύτερη περιοχή  διακοσμητικά στοιχεία σε κάποια οικοδομήματα καθώς και ερείπια ναών ( Παντελομανόλη και Καλαμαυκίου ) θυμίζουν την Ενετοκρατία. Ο σύλλογος μας έχει έλθει σε επαφή με κάποιους επιστήμονες για περαιτέρω έρευνες. Φως για την μεταγενέστερη περίοδο της Τουρκοκρατίας στην περιοχή θα ρίξει και η  έρευνα για την εικόνα της Παναγίας των Βαβελών που βρίσκεται στο Καρύδι.

Ηρωικά Πεσόντες 1922

 
Ηρωικά Πεσόντες

1922

Οπλίτες

Γιανακάκης Μιλτιάδης του Αντωνίου 1899-1922 Μακριδάκης  Γεώργιος του   Εμμανουήλ  1886 - 1922

Μακρυδάκης Κωνσταντίνος του Δημητρίου  1900-22 Συκιανάκης Μάρκος του  Ιωάνννη    1902- 22

                                         Ηρωικά Πεσόντες 1940 - 44                                  
 

Ηρωικά Πεσόντες

1940 - 1944

Στρατηγός Χωροφυλακής 

Κωστής Μαυρικάκης 1894- 1944

Οπλίτες

Μακρυδάκης Ιωάννης του Αντωνίου  1915- 1941

Μεραμβελιωτάκης  Μιχαήλ Παθιάκης  Ιωάννης  του  Αντωνίου  1910 -1941

Αλήθεια ή ψέμα
1940
Αν και η περιοχή μας υπέστη πολλά από τους Οθωμανούς τα Παλληκάρια που πήγαν στον αποκλεισμό των Βαβελών δεν έπραξαν αθλιότητες εναντίον τους. Ο κύριος ρόλος των Κανενιανών στον αποκλεισμό έχει υποβαθμιστεί από τον ιστορικό Αγγελάκη  όμως ο Βρετανός αρχαιολόγος  Bosanquet  σε επιστολές του αναφέρει ότι αυτοί ήταν οι πρωταγωνιστές του αποκλεισμού και της καταστροφής των οθωμανικών Βαβέλων.

Σημαντική είναι και η συμμετοχή των χωριανών μας στον πόλεμο του 1940 Πολέμησαν πολύ χωριανοί στο Αλβανικό μέτωπο, στα οχυρά Ρούπελ, στην μάχη της Κρήτης και στην Αίγυπτο, αλλά και η συμμετοχή πολλών χωριανών στην εθνική αντίσταση. Ιδιαίτερα ξεχωρίζει η γενναιότητα μιας γυναίκας που είχε αναλάβει το δύσκολο έργο του αγγελιοφόρου για τους άνδρες που είχαν τον ασύρματο στην σπηλιά των Κυπιών και ήταν η μόνη που  μπορούσε να φτάσει εκεί χωρίς να την υποψιαστεί κανένας. Αυτή ήταν η Αικατερίνη Παθιάκη

Αρκετές δεκάδες συγχωριανοί μας πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο αλλά και στην Μικρασιατική εκστρατεία. Αρκετοί  από αυτούς τραυματιστήκαν αλλά αντί να γυρίσουν πίσω ξαναγύρισαν με την θέληση τους στα μέτωπα. Οι αφηγήσεις τους ήταν ηρωικές αλλά και δραματικές.

Ένα από τα παλικάρια του Παύλου Μελά ήταν και ο χωριανός μας, ο Φουντοραδάκης Εμμανουήλ από το Παντέλι. Είχε λάβει μέρος  σε όλες τις μάχες του Μακεδονικού Αγώνα και του είχαν απονεμηθεί 4 μετάλλια ανδρείας τα οποία χάθηκαν μετά το θάνατο του.

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ 2014
Θέμα : « Της Ξενιτιάς την Στράτα»
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ 2014
Θέμα : « Της Ξενιτιάς την Στράτα»
Σάββατο 9 Αύγουστου 2014

Κυριακή10 Αυγούστου 2014

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013
Παραμύθια από τα χωριά μας
Τα βιβλία του χωριανού μας Ερρίκου Σκουλούδη