Κατηγορίες
Αρχική σελίδα
Αρχαία Πραισός
Μουσείο Ιστορίας
Ιστορία
Ο Σύλλογος μας
Τα Χωριά μας
Πραισίων  Δρόμεια
Τα Νέα μας
Ο Ξενώνας μας
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στο Email info@praisos.com
Στο τηλέφωνο: 6936199968
Κυρία ΒΕΝΙΑΜΑΚΗ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Ευαγγελία
Κυρία ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ Φιλίτσα
Κυρία ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ Γεωργία
Κυρία ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ  Ουρανία
Κύριος ΚΑΛΑΓΙΑΣ  Ηλίας
Δήμος Σητείας
Κύριος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Στέφανος
Κύριος ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ Νίκος 
Κύριος ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων
 
Η ιστορία μας
Ιστορικά γεγονότα
Ιστορικά Πρόσωπα
Φωτογραφίες
 
Ιστορικά πρόσωπα

Σε αυτή τη σελίδα θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην ιστορία της περιοχής μας αλλά και στους αγώνες των Ελλήνων ενάντια των κατακτητών. Βέβαια το υλικό που έχουμε από βιβλιογραφία είναι πολύ λίγο για αυτό έχουμε μαζέψει διάφορες αφηγήσεις από παλαιούς χωριανούς μας για τα πρόσωπα αυτά. Τώρα τελευταία βγαίνουν και άλλες ιστορίες για πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία μας και σε αυτό ζητάμε την βοήθεια σας για ότι ξέρετε ώστε να συμπεριληφθεί στην σελίδα μας.

Παπάς  Γεώργιος Χαμηλάκης

Ο Γεώργιος Β.Χαμηλάκης ή Παπά Γιωργάκης γεννήθηκε στο Τσώ σήμερα Αγία Τριάδα το πιθανότερο το 1850, χειροτονήθηκε ιερέας το 1893 και πέθανε το 1955. Έλαβε μέρος στην εξέγερση του 1897 που έγινε ο αποκλεισμός των Οθωμανών της Σητείας και των Οθωμανικών χωριών, με κατάρτιση εκστρατευτικού σώματος από το χωριό του το Τσώ του οποίου και ηγήθηκε. Αρχικά έσπευσε στον αποκλεισμό της Σητείας αλλά μετά από διαταγή του Επισκόπου μετέβη και έλαβε μέρος στον αποκλεισμό των Οθωμανών της Ζήρου. Γενναίο ιερέα τον αποκαλεί ο Ιεροσητείας Αμβρόσιος. Αργότερα υπηρέτησε σαν ιερέας στους Τουρτούλους (σήμερα Άγιο Γεώργιο) και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Καλαμαύκι. Ήταν διάσημος για τους εξορκισμούς του γι' αυτό τον απεκάλεσαν παπά Χριμπάτση (παπά με το μαστίγιο) διότι υποτίθεται οι εξορκισμοί του έδιωχναν σαν μαστίγιο τα κακά πνεύματα.

Παπάς  Γεώργιος Χαμηλάκης

Λέγονται πολλές ιστορίες για άτομα που θεράπευσε (δαιμονισμένους ή με κάποια ψυχοπάθεια κατ'άλλους). Έκανε φυλακτά και πολλοί του αποδίδουν την θεραπεία τους . Αναστήλωσε πολλές εκκλησίες της περιοχής του.  Λεγόταν χερεκάρης δηλαδή κάποιος που έπιανε η ευχή του και το διάβασμά του. Τελευταία έχει αρχίσει μιά μερίδα του κόσμου να τον λατρεύει σαν Άγιο. (Ερρίκος Π. Σκουλούδης)

Ακόμη δεν δίστασε να έλθει σε αντιπαράθεση με τους προϊστάμενους του για θέματα που αφορούσαν την ενορία του, για αυτό και δεν πρόλαβε να εγκαινιάσει την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης την οποία είχε κτίσει με τα χέρια του και την βοήθεια των παιδιών του Καλαμαυκίου.

Δείτε από το βιβλίο του Εμμανουήλ  Σ. Αγγελάκη  ΣΗΤΕΙΑΚΑ.

 Μαυρικάκης Κωνσταντίνος

Ο αντισυνταγματάρχης Χωροφυλακής Μαυρικάκης Κωνσταντίνος που γεννήθηκε στου Κανένε, υπηρετούσε στην διοίκηση Χωροφυλακής Άρτας συνελήφθηκε από τους Γερμανούς με την κατηγορία ότι είχε παραδώσει στις αντάρτικες ομάδες του ΕΔΕΣ σοβαρά έγγραφα, που αφορούσαν σχέδια και κινήσεις των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Μεταφέρθηκε στην Ιταλία. Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο χωριό Τράπουλα Ιταλίας την 13 – 6 - 1944. Η σωρός του μεταφέρθηκε στην Ελλάδα μετά τη απελευθέρωση και του απονεμήθηκε τιμητικά ο βαθμός του στρατηγού Χωροφυλακής.
Αικατερίνη Παθιάκη
 Σημαντική είναι και η συμμετοχή των χωριανών μας στον πόλεμο του 1940 Πολέμησαν πολύ χωριανοί στο Αλβανικό μέτωπο, στα οχυρά Ρούπελ, στην μάχη της Κρήτης και στην Αίγυπτο, αλλά και η συμμετοχή πολλών χωριανών στην εθνική αντίσταση. Ιδιαίτερα ξεχωρίζει η γενναιότητα μιας γυναίκας που είχε αναλάβει το δύσκολο έργο του αγγελιοφόρου για τους άνδρες που είχαν τον ασύρματο στην σπηλιά των Κυπιών και ήταν η μόνη που  μπορούσε να φτάσει εκεί χωρίς να την υποψιαστεί κανένας. Αυτή ήταν η Αικατερίνη Παθιάκη

Παντελάκης  Ιωάννης

Ο Παντελάκης Ιωάννης γεννήθηκε στον Κανένε το 1857 ασχολήθηκε με το εμπόριο, υπήρξε δημογέροντας Κανένε και επικεφαλής των Κανενιανών  ανδρών που συμμετείχαν στον αποκλεισμό των Βαβελών. Λόγο των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν κατά τον αποκλεισμό φοβούμενος ότι οι άνδρες  θα άφηναν τις θέσεις τους το βράδυ της δεύτερης μέρας τους μετατόπισε πιο κοντά στου Κανένε ώστε να εναλλάσσονται μεταξύ τους και να μην αφήσουν εντελώς τις θέσεις τους. Έτσι υπήρξαν περισσότερες αφύλακτες θέσεις με αποτέλεσμα οι Οθωμανοί αθόρυβα να εγκαταλείψουν το χωριό και να ενωθούν με τους ομόθρησκους Καλαμαυκιανούς στο χωριό Σαντάλι και από εκεί όλοι μαζί να πορευτούν για την Σητεία.

Τη διαφυγή αυτή των Οθωμανών την απέδωσαν σε αυτόν όμως όπως μας λέει και ο Αγγελάκης αυτό δεν ευσταθούσε,γιατί ο Παντελάκης από τις επαφές που είχε παλαιοτέρα με τους Οθωμανούς  λόγω της δουλειάς του ήξερε ότι ήταν περισσότεροι από τους Έλληνες και ότι ήταν καλά οπλισμένοι και εκπαιδευμένοι. Εάν έλυνε τον αποκλεισμό θα το καταλάμβαναν και θα επιτίθεντο στο Κανένε με απρόβλεπτα αποτελέσματα για τους κατοίκους του Κανένε. Γι αυτό ο Παντελάκης έκανε αυτή την κίνηση για να προφυλάξει το χωριό του. Ο Αγγελάκης μας αναφέρει ότι ήταν συνετός, ειλικρινής και καλός πατριώτης. Επί Κρητικής πολιτείας ήταν μέλος του συμβουλίου του Δήμου Πραισού με έδρα τον Χανδρά και διετέλεσε και πρόεδρος της κοινότητας Κανένε. 
 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ 2014
Θέμα : « Της Ξενιτιάς την Στράτα»
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ 2014
Θέμα : « Της Ξενιτιάς την Στράτα»
Σάββατο 9 Αύγουστου 2014

Κυριακή10 Αυγούστου 2014

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013
Παραμύθια από τα χωριά μας
Τα βιβλία του χωριανού μας Ερρίκου Σκουλούδη