Κατηγορίες
Αρχική σελίδα
Αρχαία Πραισός
Μουσείο Ιστορίας
Ιστορία
Ο Σύλλογος μας
Τα Χωριά μας
Πραισίων  Δρόμεια
Τα Νέα μας
Ο Ξενώνας μας
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στο Email info@praisos.com
Στο τηλέφωνο: 6936199968
Κυρία ΒΕΝΙΑΜΑΚΗ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Ευαγγελία
Κυρία ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ Φιλίτσα
Κυρία ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ Γεωργία
Κυρία ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ  Ουρανία
Κύριος ΚΑΛΑΓΙΑΣ  Ηλίας
Δήμος Σητείας
Κύριος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Στέφανος
Κύριος ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ Νίκος 
Κύριος ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων
 
Η ιστορία μας
Ιστορικά γεγονότα
Ιστορικά Πρόσωπα
Φωτογραφίες
 
Ιστορικά γεγονότα
Αποκλεισμός των Βαβελών

Μετά διάφορες σφαγές που έγιναν κατά το 1896 οι Χριστιανοί της Σητείας άρχισαν να φεύγουν στα χωριά και οι Τούρκοι των χωριών παρακινημένοι από το Τουρκικό κομιτάτο άρχισαν να κατεβαίνουν στη Σητεία .Οι προύχοντες και των δυο πλευρών εξέλεξαν μικτή επιτροπή που άρχισε να περιέρχεται τα χωριά και να καθησυχάζουν τους κατοίκους.

Κατ’ αρχάς  η επιτροπή μετέβη στον Δήμο Χαντρά (μετέπειτα Πραισού) που οι μουσουλμάνοι ήταν πολυπληθέστεροι ( Οι Βαβέλοι ήταν αμιγώς Οθωμανικό χωριό με 70  περίπου οικογένειες)  και μετά στα άλλα χωριά. Οι Τούρκοι της επιτροπής έμεναν τελευταία και συνομιλούσαν με τους ομόθρησκους τους. Αυτό έβαλε σε υπόνοιες τους Χριστιανούς ότι γινόταν συστάσεις αντίθετες από τις συμφωνημένες. Μετά από λίγο φάνηκαν οι συνέπειες διότι οι Τούρκοι έφευγαν με μεγαλύτερο ρυθμό.

Αυτό αναγκάστηκαν να κάνουν και οι Χριστιανοί της πόλης. Κατά το βράδυ της 29ης του  Γενάρη του 1897 μια ομάδα Αρμενιωτών πέρασε από του Χαντρά  ενώθηκε με ομάδα Χαντριανών και φτάσανε νύχτα στα πέριξ των Βαβέλων.

Εκεί ενώθηκαν με οπλίτες από τον Κανένε και κατέλαβαν επίκαιρες θέσεις ανατολικά νότια και δυτικά του χωριού. Δεν τοποθετήθηκαν  στα βορινά διότι λόγω του απότομου εδάφους δεν θεώρησαν δυνατή την διαφυγή από εκεί. Οι Τούρκοι δεν αντιλήφθηκαν τον αποκλεισμό.

Την επομένη με την ανατολή του ήλιου έκπληκτοι παρατήρησαν τους οπλίτες γύρω από το χωριό. Αποστείλανε  τρία πρόσωπα για να εξακριβώσουν τους λόγους της ένοπλης παρουσίας. Οι Χριστιανοί  τους εξήγησαν ότι η παρουσία τους δεν είχε εχθρικό σκοπό αλλά είχαν εντολή να εμποδίσουν την αναχώρηση τους  από το χωριό μέχρι την έξοδο των Χριστιανών από την πόλη.

Οι Οθωμανοί κατά την συνήθη αυθάδεια τους άρχισαν να φωνάζουν δυνατά οπότε ο Γεώργιος Κουρουπάκης δάσκαλος από τον Κανένε που βρισκόταν μακριά νομίζοντας ότι είχαν συμπλακεί και κάνοντας το παλικάρι πυροβόλησε κατά των Οθωμανών χωρίς αποτέλεσμα. Αυτοί φοβήθηκαν και αποχώρησαν αμέσως αλλά οι πυροβολισμοί γενικεύτηκαν και από τις δυο μεριές. Η μάχη κράτησε όλη την ημέρα και διεκόπη τη νύχτα

Την επομένη η ανταλλαγή πυροβολισμών επανελήφθη χωρίς αποτέλεσμα διότι οι Οθωμανοί οχυρωμένοι μέσα στα σπίτια τους και ρίχνοντας πυροβολισμούς από εκεί δεν είχαν απώλειες αλλά ούτε ήταν δυνατή η εκτόπιση τους διότι το χωριό ήταν οχύρωμα που δύσκολα μπορείς να καταλάβεις και οι Χριστιανοί έχοντας θέσεις σαν οχυρά γύρω από το χωριό και μη έχοντες απώλειες δεν εκτοπίζονταν εύκολα. Έτσι η μάχη κράτησε όλη την ημέρα περιοριζόμενη σε πυροβολισμούς και λογομαχίες.

Επειδή η νύχτα ήταν παγερή και η παραμονή των φρουρών στο ύπαιθρο όλη τη νύχτα ήταν δύσκολη ο εκ των προυχόντων του Κανένε Ιωάννης Παντελάκης άνδρας συνετός επειδή φοβόταν μην αποχωρήσουν οι άνδρες και διαλυθεί η πολιορκία, τους κάλεσε να μετατοπισθούν στις θέσεις  προς τον  Κανένε όπου φρουρούσαν και οι Κανενιανοί ώστε να εναλλάσσονται εκ περιτροπής πηγαίνοντας στον Κανένε για θέρμανση.

Η μετατόπιση των φρουρών άφηνε πολλές θέσεις αφρούρητες και έτσι η διαφυγή των Τούρκων ήταν δυνατή και εύκολη. Πράγματι μετά πάροδο ολίγων ωρών της νύχτας οι Τούρκοι με προφύλαξη και αθόρυβα εγκατέλειπαν το χωριό με όλες τις οικογένειες τους και τα πολύτιμα πράγματα τους .

Περνώντας από το Σαντάλι  ενώθηκαν με τους λίγους κατοίκους και αυτούς του Καλαμαυκίου που ειδοποίησαν εγκαίρως. Όταν πλησίασαν προς την Κάτω Πισκοπή και έδειξαν ότι είχαν πρόθεση να συνεχίσουν προς την Σητεία έγιναν αντιληπτοί από τους Οθωμανούς που φρουρούσαν  το χωριό, εμποδίστηκαν με πυροβολισμούς και αποκλείστηκαν στο χωριό με τους ομοθρήσκους  τους.

Η διαφυγή τους αποδόθηκε σε σχέδιο του Ιωάννη Παντελάκη  εμπόρου  από τον Κανένε που θέλησε να τους διασώσει για να μην χάσει τις πιστώσεις που είχε σ’ αυτούς.

Κατά τον Αγγελάκη η γνώμη αυτή δεν μπορεί να στηριχθεί διότι ο Παντελάκης  δεν ήταν κοινός άνθρωπος που να μην γνωρίζει ότι οι οφειλέτες του οιαδήποτε και αν ήταν η τύχη τους θα άφηναν αρκετή ακίνητη περιουσία που θα εξασφαλιζόταν οι οφειλές. Η μόνη σκέψη του Παντελάκη που τον καθοδήγησε στο να μετατοπίσει τους φρουρούς ήταν ο φόβος του μήπως οι Χριστιανικές φρουρές λόγω του παγερού καιρού εγκαταλείπανε τις θέσεις τους τη νύχτα και λύνανε την πολιορκία οι δε Οθωμανοί, που γνώριζε την τόλμη και την ανδρεία τους, αντιλαμβανόμενοι αυτό το πράγμα, θα είχαν πέσει πάνω στο χωριό Κανένε που δεν απέχει πάνω από δυο χιλιόμετρα και οι κάτοικοι του ήταν ολιγάριθμοι και ατελώς οπλισμένοι.

Αυτήν την εξήγηση έδωσε και ο ίδιος ο Παντελάκης σε ερώτημα του Ε. Αγγελάκη ο οποίος αναφέρει πως πείσθηκε από την διαβεβαίωση του Παντελάκη  γνωρίζοντας την σύνεση τον πατριωτισμό και την ειλικρίνεια του .Τούτο εξ’ άλλου εξάγεται και από την προσπάθεια του να παρασύρει τους φρουρούς στις μεταξύ των δυο χωριών θέσεις ώστε έτσι να εξασφαλιστεί το χωριό του

Η διαφυγή τους πάντως θεωρήθηκε μέγα ατύχημα διότι με τέτοια σκληρότητα που είχαν οι πιο ανόσιοι τους έπρεπε να τιμωρηθούν.

[Ε.Αγγελάκη Σητειακά τ.Β τευχ.Β σελ.276-280]

Αλήθεια ή ψέμα
Αν και η περιοχή μας υπέστη πολλά από τους Οθωμανούς τα Παλληκάρια που πήγαν στον αποκλεισμό των Βαβελών δεν έπραξαν αθλιότητες εναντίον τους. Ο κύριος ρόλος των Κανενιανών στον αποκλεισμό έχει υποβαθμιστεί από τον ιστορικό Αγγελάκη όμως ο Βρετανός αρχαιολόγος Bosanquet σε επιστολές του αναφέρει ότι αυτοί ήταν οι πρωταγωνιστές του αποκλεισμού και της καταστροφής των οθωμανικών Βαβέλων.
 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ 2014
Θέμα : « Της Ξενιτιάς την Στράτα»
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ 2014
Θέμα : « Της Ξενιτιάς την Στράτα»
Σάββατο 9 Αύγουστου 2014

Κυριακή10 Αυγούστου 2014

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013
Παραμύθια από τα χωριά μας
Τα βιβλία του χωριανού μας Ερρίκου Σκουλούδη