Κατηγορίες
Αρχική σελίδα
Αρχαία Πραισός
Μουσείο Ιστορίας
Ιστορία
Ο Σύλλογος μας
Τα Χωριά μας
Πραισίων Δρόμεια
Τα Νέα μας
Ο Ξενώνας μας
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στο Email info@praisos.com
Στο τηλέφωνο: 6936199968
Το σήμα του συλλόγου μας

Πολλά από τα σημαντικά ευρήματα από τις παλιές ανασκαφές βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, όπως και ο σφραγιδόλιθος που είναι και το  σήμα του συλλόγου μας στον οποίο αναπαριστάται ένας ταύρος αιφνιδιασμένος από ένα κυνηγό, που τον συλλαμβάνει από τα κέρατα

Κυρία ΒΕΝΙΑΜΑΚΗ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Ευαγγελία
Κυρία ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ Φιλίτσα
Κυρία ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ Γεωργία
Κυρία ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ  Ουρανία
Κύριος ΚΑΛΑΓΙΑΣ  Ηλίας
 
Κύριος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Στέφανος
Κύριος ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ Νίκος 
Κύριος ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Δήμος Σητείας
Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων
 
 
Τα Χωριά μας
Άγιος Σπυρίδωνας
Νέα Πραισός
Καλαμαύκι
Παντέλι
Φυγέτου Μύλος
Φωτογραφίες

Άγιος Σπυρίδωνας  ( KANENEΣ ) Αναφέρεται ως Canene σε έγγραφο του 1363 του Δουκικού αρχείου του Χάντακα, στην Τούρμα Σητείας, φέουδο του Μάρκου Salomone (Σολωμός πρόγονος του εθνικού ποιητή).Το είχε υποθηκεύσει στον Εβραίο Jecuda del medico, Στερ. Σπανάκη: Πόλεις και χωριά της Κρήτης στο πέρασμα των αιώνων. Αναφέρεται: το 1363 το 1577 το 1583 το 1630  Canene, το 1671 Kaneni, το 1834 Kanénes, το 1881 Κανένι ,1900 Κανένε. Ο Μ.Καταπότης (Περ.Μύσων τόμος Α σ.199) επειδή ακούγεται στου Κανένε υπέθεσε ότι πιθανόν η ονομασία να οφείλεται στον πρώτο οικιστή Κανένε. Στον Τουριστ.οδηγό Λασιθίου αναφέρεται (σελ.264) ότι το όνομα οφείλεται στον ομώνυμο Βυζαντινό στρατηγό. Δεν αναφέρει όμως που βρήκε την πληροφορία.Ο οικισμός μετονομάστηκε το 1955 από Κανένε σε Άγιο Σπυρίδωνα με Β.Δ. 20-9-1955, ΦΕΚ.Α 287\1955

      Απογραφές         

 • 1582  Κανένες 80 κάτοικοι[1]
 • 1671  Κανένες 24 κάτοικοι[2]
 • 1835  Κανένες  12 Χριστιανικές οικογένειες[3]
 • 1881  Κανένες  130 κάτοικοι[4]
 • 1900  Κανένες  189 κάτοικοι[5]
 • 1911 δημιουργείται ο Αγροτικός Δήμος Κανένε στον οποίο περιλαμβάνονται τα χωρία Κανένες, Βαβέλοι, Καλαμαύκι, Παντέλι, Σκλάβοι, Συκιά και Τουρτούλοι.
 • 1920  Κανένες  174 κάτοικοι
 • 1925 δημιουργείται η κοινότητα Κανένε με έδρα το ομώνυμο χωριό και περιελάμβανε τους οικισμούς: Κανένες, Βαβέλους, Καλαμαύκι, Παντέλι, Σκλάβους, Συκιά, Τουρτούλους[6]
 • 1926 αποσπώνται από την κοινότητα του Κανένε, οι Τουρτούλοι και προσαρτώνται στην κοινότητα Μαρωνιάς[1]
 • 1940  Κανένες  165 κάτοικοι
 • 1947 αποσπάται από την κοινότητα του Κανένε, η Συκιά και προσαρτείται στην κοινότητα των Παπαγιαννάδων.[2]
 • 1950  αποσπώνται από την κοινότητα του Κανένε, οι Σκλάβοι και προσαρτώνται στην κοινότητα των Παπαγιαννάδων.[3]
 • 1955 δημιουργείται η κοινότητα Πραισού με έδρα το χωριό του Άγιου Σπυρίδωνα και με επιπλέον οικισμούς το Καλαμαύκι, τη Νέα Πραισό και το Παντέλι.
 • 1981  Κανένες  74 κάτοικοι
 • 1998 η κοινότητα Πραισού με τους ίδιου οικισμούς εντάσσεται στο δήμο Σητείας σαν δημοτικό διαμέρισμα.
                            Πάνω Βρύση                                             

Η αξιόλογη «Πάνω Βρύση» στον Άγιο Σπυρίδωνα χρονολογείται μεταξύ του 15ου - 16ου αιώνα και είχε χτιστεί από τους Καρπάθιους. Είναι περιτριγυρισμένη από μεγάλα πλατάνια και από ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Διαχρονικά έχει υποστεί διάφορες αλλαγές χωρίς όμως να έχει αλλάξει η αρχική της μορφή. Βρίσκεται στην μέση του οικισμού και το νερό της έρχεται υπόγεια με μικρό τούνελ πλάτους 60x60cm και μήκους περίπου 150 μέτρα. Το νερό, κατά την διαδρομή του εμπλουτίζεται από μικρά φλεγαρίδια και πέφτει σε φρεάτιο που είναι πάνω από την βρύση σε απόσταση περίπου 5 μέτρα. Έπειτα μέσω ενός μεγάλου τούνελ (τέτοιο που να χωράει ακόμα και άνθρωπο), καταλήγει στην κυρία δεξαμενή βρύσης η οποία είναι τριών όψεων και έχει τρία κουτσουνάρια από τα οποία έτρεχε συνεχώς νερό. Ήταν τόσο μεγάλη η ροή, που γέμιζαν και οι δώδεκα γούρνες που υπήρχαν εκεί και που ποτίζονταν από αυτό πολλοί κήποι μέχρι το Κάτω Μετόχι. 
Πάνω από την πηγή, σε δυο διαφορετικά σημεία, υπήρχαν δυο πηγάδια με ανεμόμυλους άντλησης νερού του 18ου αιώνα. Οι κάτοικοι θυμούνται μόνο τον ένα από αυτούς. Από παρεμβάσεις που έγιναν στο σημείο που πηγάζει η βρύση, με καλλιέργειες στα γύρω χωράφια, το τούνελ υπέστη ζημιά και τελικά η βρύση τροφοδοτείται με νερό από τα φλεγαρίδια. Στο πάνω μέρος της βρύσης, περίπου 10 μέτρα από το σημείο κατασκευής της, έφτιαξαν ένα πηγάδι που τροφοδοτούσε τις γούρνες με ένα νέο κουτσουνάρι δύο μέτρων και το οποίο χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για να ποτίζουν τα ζώα τους. 
Επί τουρκοκρατίας έγιναν διάφορες παρεμβάσεις στην νότια πλευρά της βρύσης. Μετά την αποχώρηση των Τούρκων, τοποθετήθηκε στο βόρειο τμήμα της οικόσημο, με δυο κοντάρια που στην κορφή τους κυματίζουν σημαίες και στην μέση τους υπάρχει ένας μεγάλος σταυρός. Η χρονολογία «1907» που είναι γραμμένη στο σημείο αυτό, δεν έχει να κάνει με την κατασκευή της βρύσης παρά με κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν εκείνη την εποχή.

                

     

                                                                            

 

 
 

 

 

      

 
 

 

      

 

 
 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ 2014
Θέμα : « Της Ξενιτιάς την Στράτα»
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ 2014
Θέμα : « Της Ξενιτιάς την Στράτα»
Σάββατο 9 Αύγουστου 2014

Κυριακή10 Αυγούστου 2014

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013
Παραμύθια από τα χωριά μας
Τα βιβλία του χωριανού μας Ερρίκου Σκουλούδη