Κατηγορίες
Αρχική σελίδα
Αρχαία Πραισός
Μουσείο Ιστορίας
Ιστορία
Ο Σύλλογος μας
Τα Χωριά μας
Πραισίων  Δρόμεια
Τα Νέα μας
Ο Ξενώνας μας
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στο Email info@praisos.com
Στο τηλέφωνο: 6936199968
Το σήμα του συλλόγου μας

Πολλά από τα σημαντικά ευρήματα από τις παλιές ανασκαφές βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, όπως και ο σφραγιδόλιθος που είναι και το  σήμα του συλλόγου μας στον οποίο αναπαριστάται ένας ταύρος αιφνιδιασμένος από ένα κυνηγό, που τον συλλαμβάνει από τα κέρατα

Κυρία ΒΕΝΙΑΜΑΚΗ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Ευαγγελία
Κυρία ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ Φιλίτσα
Κυρία ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ Γεωργία
Κυρία ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ  Ουρανία
Κύριος ΚΑΛΑΓΙΑΣ  Ηλίας
Κύριος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Στέφανος
Κύριος ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ Νίκος 
Κύριος ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Δήμος Σητείας
Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων
 
 
Τα Χωριά μας
Άγιος Σπυρίδωνας
Νέα Πραισός
Καλαμαύκι
Παντέλι
Φυγέτου Μύλος
Φωτογραφίες

«Νέα Πραισός ή Βαβέλοι»

Μετά τον Άγιο Σπυρίδωνα 2 χιλιόμετρα περίπου είναι το Ιστορικό χωριό Νέα Πραισός ή Βαβέλοι το όνομα του χωριού ¨ακούγεται¨ για πρώτη φορά γύρω στον 13ο- 14ο αιώνα στο κατάστιχο φέουδων της τούρμας Σητείας. Στη συνέχεια το συναντάμε με τη μορφή «Vavelus» το 1577, ως «Vavellus» το 1630, ως «Vaveluz» το 1671 και με τη μορφή «Vavélus» το 1834. Ωστόσο το 1955, το χωριό μετονομάστηκε σε «Νέα Πραισό», ένα όνομα τελείως διαφορετικό από τα προαναφερθέντα. Παρολαυτά η ετυμολογική ανάλυση του ονόματος μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Έχει υποστηριχθεί ότι ίσως πρόκειται για παραφθαρμένο αραβικό ανθρωπονύμιο «Bab’ Ali» το οποίο διαμορφώθηκε έτσι κατά την β΄ βυζαντινή περίοδο μετά την αραβοκρατία. Στη περίπτωση αυτή ίσως να πρόκειται για οικισμό που ιδρύθηκε κατά τη περίοδο εκείνη. Ακόμα, το όνομα «Βαβέλοι» θεωρείται ότι προέρχεται από την αραβική λέξη «μπάμπ» που σημαίνει πύλη ή πέρασμα. Στο σημείο αυτό αξιόλογο χαρακτηρίζεται το ερώτημα, γιατί το σημερινό όνομα του χωριού «Βαβέλοι» να είναι στον πληθυντικό αριθμό. Τέλος μια ακόμα αναφορά του οικισμού με κάπως διαφορετική μορφή, «Βαβέλυμα» ή «Βαβελία» κάνει την παρουσία της στο Pape-Benseler

Όσον αφορά την κατοίκηση του, δεν διαθέτουμε συγκεκριμένα στοιχεία. Ωστόσο η στρατηγική του θέση , οι πηγές που διαθέτει αλλά και τα ευρήματα ρωμαϊκών τάφων γύρω από το χωριό, μας κάνουν να υποθέσουμε ότι κατοικούνταν από πολύ παλιά παρόλο που δεν γνωρίζουμε την τότε ονομασία του. Η αρχιτεκτονική ορισμένων οικιών, καθώς και τα ερείπια του Ενετικού πύργου κοντά στον πολιούχο ναό της Παναγίας, μας οδηγούν στην Ενετική εποχή.

Η εκκίνηση στην εκδήλωση «Πραισίων Δρόμεια» των παίδων – κορασίδων, γίνεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο από τη Νέα Πραισό.

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος, θέλοντας να τιμήσει τους χωριανούς μας που έπεσαν πολεμώντας για την πατρίδα, έφτιαξε ένα μνημείο πεσόντων στην πλατεία του χωριού, του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν τις 8 Σεπτεμβρίου 2013.

Στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, με πρωτοβουλία του συλλόγου και των χωριανών, γίνεται προσπάθεια αναβίωσης του πανηγυριού της Παναγίας των Βαβέλων.

   ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Παναγία)

Πολιούχος του παραπάνω χωριού είναι η «Παναγία» που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Ο ναός άρχισε να ξανακτίζεται μετά το 1916, αφού προηγουμένως είχε καταστραφεί από τους Τούρκους. Σύμφωνα με την παράδοση η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας για να προφυλαχτεί από την οργή των Οθωμανών, μεταφέρθηκε στο χωριό Καρύδι. Λέγεται μάλιστα πως την ημέρα που έφυγε από το χωριό, μόνο συμφορές ακολούθησαν, οι οποίες σταμάτησαν μόνον όταν η εικόνα επέστρεψε. Πάντως, ακόμα και σήμερα δεν αμφισβητείται η θαυματουργικότητα της εικόνας, γι’ αυτό και πολλοί είναι οι πιστοί που προσέρχονται στη λειτουργία της από όλα τα γύρω χωριά.

Τέλος, στην άκρη του οικισμού, διακρίνει κανείς τα ερείπια μιας παλαιότερης εκκλησίας, που όπως λένε οι χωριανοί, ήταν εκείνη του Αγίου Πνεύματος. Σε ορισμένα μάλιστα σημεία, είναι ορατά κάποια μικρά κομμάτια από διάφορα χρώματα, που ίσως ήταν από τις τοιχογραφίες της εκκλησίας.

                                                                           
Στην περιοχή του οικισμού της Νέας Πραισού υπάρχουν πολλές πηγές με άφθονα νερά. Κάτω από το χωριό υπάρχει η πανέμορφη πηγή του «Μαυρογιάννη» που περιστοιχίζεται από πολλά και πανύψηλα πλατάνια. 
Δυο χιλιόμετρα πιο μέσα βρίσκεται ακόμα μια φανταστική πηγή με πολύ νερό, που λέγεται «Φλέγα» ή αλλιώς «η φλέγα του Τζανή». Από εκεί μετέφεραν το νερό στην Αρχαία Πραισό, χρησιμοποιώντας «κουτούτα», τα οποία σώζονται σε ορισμένα σημεία. 
Στον κεντρικό δρόμο προς την Αρχαία Πραισό είναι τα «Κουτσουνάρια», μια πηγή αρκετά παλιά. Η κυρία πηγή καταστράφηκε την δεκαετία του 60 και τα υλικά της βρίσκονται στις γύρω ξερολιθιές των κήπων. Η πηγή χρειάζεται ανάπλαση.
Σε πολύ ωραία τοποθεσία είναι και η πηγή στις «Βαθειάδες». Μεγάλες λεύκες, πλατάνια, κισσοί, πεταλούδες αλλά και μια μικρή στέρνα, είναι αυτά που την περιβάλλουν. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης και αρκετά φλεγαρίδια δηλαδή μικρές πηγές, που τον περισσότερο καιρό τρέχουν νερό όπως στο Δρομονερό που υπήρχε παλιά μια Οθωμανική κρήνη.

                

     

                                                                            

 

 
 

 

 

      

 
 

 

      

 

 
 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ 2014
Θέμα : « Της Ξενιτιάς την Στράτα»
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ 2014
Θέμα : « Της Ξενιτιάς την Στράτα»
Σάββατο 9 Αύγουστου 2014

Κυριακή10 Αυγούστου 2014

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013
Παραμύθια από τα χωριά μας
Τα βιβλία του χωριανού μας Ερρίκου Σκουλούδη